tanulNyolc új témát hirdettünk meg 2015. évi képzési programunkban, nemcsak belső ellenőrök részére. A jogszabályi megfelelőség biztosításhoz, a hatékony ellenőrzési tevékenység támogatására a jól bevált gyakorlati oktatásokkal jelentkezünk, elősegítve a legjobb gyakorlatok megismerését.

A változó jogszabályi környezetben, az egyre szigorodó ÁSZ ellenőrzések ismeretében kiemelten fontos a kontroll rendszerek fejlesztése, a belső ellenőrzés értő vezetői támogatása. Az ETK Szolgáltató zRt. és a Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezete már 11. éve hirdeti meg képzéseit a közszféra részére is. A gyakorlati szemináriumok a mindennapi munka leghatékonyabb támogatását biztosítják, a részvételt bérletvásárlási és előrefizetési kedvezményekkel könnyítjük meg.

A kifejezetten a közigazgatás számára összeállított programokon kívül a versenyszféra legjobb gyakorlatai is megismerhetők, adaptálhatók, az ETK és a BEMSz további képzésein. Részletek a www.iia.hu, illetve a www.etk-rt.hu oldalakon! Várjuk jelentkezésüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, illetve a 222-40-43-as telefonszámon, és a 222-38-66-os fax számokon.

Letölthető részletes program      Jelentkezési lap

2015. évi program:

  • Február 17. Belső kontroll rendszerek: megfelelés a jogszabályoknak. Előadó: Dr. Saly Ferenc.
    • Variációk a folyamatleírások és az ellenőrzési nyomvonalak elkészítésére, működtetésének ellenőrzésére. A folyamatleírások, a folyamatok kockázatainak kezelésére kialakított kontrollok és az ellenőrzési nyomvonalak kapcsolata.
  • Március 24. Önkormányzatok/központi szervek gazdasági társaságainak rendszervizsgálata. Előadó: Dr. Janza Péter.
    • Korábbi vizsgálatok tapasztalatai alapján a feladat meghatározás (ellenőrzési tervbe való kiválasztás) a hatókör, a vizsgálati fókusz meghatározás problémái és a lehetséges megoldások. A felkészülés, mint a siker kulcsa fontos összetevői: adatok relevanciája, összegyűjtése, értékelése. A szervezet küldetését és acélkitűzéseket tartalmazó anyagok azonosítási nehézségei. A szervezetről  fellelhető adatok értékelési nehézségei. A meglévő információk alapján a munka megtervezése Gant diagram használatával. A különböző szabályzók alapján a „kell” állapot meghatározása.
  • Április 21. Amit az IT ellenőrzésekről a közszférában tudni kell. IT auditról nem IT auditoroknak
    • Jogszabályi kötelezettségek. Az IT auditról általában: tervezés, végrehajtás, a legfontosabb vizsgálati területek. Adatbiztonság, információbiztonság. Jogosultság-menedzsmenttel kapcsolatos auditok Az informatikai rendszerellenőrzés alapjai.
  • Május 12. Jelentéskészítési gyakorlat – kommunikáció. Előadó: Ludvig Éva.
    • A jelentések elkészítése, prezentációja. Az eredményességet támogató technikák. Az egyeztetési folyamat, tárgyalástechnika, a megállapítások érvényesítése. A függetlenség biztosítása.
  • Június 2. A beszámoló-készítés, és a költségvetési számviteli rendszer szabályszerűségi ellenőrzése. Előadó: Szakál Pálné.
    • A pénzügyi számviteli folyamatok mintavételezése és ellenőrzési  kockázata. A mérlegtételekhez kapcsolódó analitikus nyilvántartások vizsgálata
  • Szeptember 22. A költségvetés tervezésének és megalapozottságának vizsgálata. Előadó Dr. Saly Ferenc.
    • A belső ellenőrzési fókusz főbb területei: a tervezés megalapozáshoz felhasznált információs források valóságtartalma. A belső szakmai igények összeállításának és a lehetőségekkel való egyeztetésének folyamata. A pénzügyi egyensúly megteremtésének (bevételek – kiadások) alternatív megoldási lehetőségei.
  • Október 13. A teljesítmény ellenőrzés az önkormányzati/állami tulajdonú gazdasági társaságoknál. Előadó: Dr. Janza Péter.
    • Esettanulmányok útján bemutatásra kerül a felkészülés adatgyűjtés problémái. Az előtanulmány elkészítésének buktatói. A vizsgálathoz kiválasztott eszközök megfelelősége és használatuk a várható eredmény tükrében. A munka megtervezése Gant diagram használatával. A vizsgálat lefolytatása, a megszerzett információk értékelésének problémái. Az írásba foglalás dilemmái.
  • November 24. Kockázatkezelési gyakorlat. Előadók: Miskolczi Tamás és Csákvári Péter.
    • A kockázatkezelési rendszer felépítése és működtetése. Folyamatleltár, kockázati univerzum. Kockázatelemzési és kockázatértékelési technikák. A csoportmunka moderálása.
Hirdetés