palffy ilona01Braille-írással készült választási értesítőt és szavazósablont is kérhetnek a vakok és gyengénlátók választójoguk gyakorlásának megkönnyítésére január 1-jétől - közölte a Nemzeti Választási Iroda vezetője az MTI-vel. A fogyatékossággal élő választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek.

Január első napjaiban elkezdik kipostázni azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élő választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során - tájékoztatta a hírügynökséget Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője. A mozgásukban korlátozott választópolgárok kérhetik, hogy biztosítsanak számukra akadálymentes szavazóhelyiséget; ilyet egyébként minden település minden választókerületében kialakítanak majd.

Mozgóurnát is kérhetnek a mozgássérült választók, valamint a fogva tartottak a helyi választási irodától, ezzel azonban meg kell várniuk a választás kiírását. Braille-írásos szavazósablont a mozgóurnás szavazáshoz is lehet igényelni.

Az érintetteket a szavazólap kitöltésében segíthetik az általuk választott segítők. Ha a szavazásnál ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja. A fogyatékossággal élő választópolgárok könnyített formában megírt tájékoztató anyagot is igényelhetnek a helyi választási irodától. A kérelem benyújtható online a www.valasztas.hu oldalon vagy személyesen, illetve levélben. Az utóbbi esetekben a kitöltött kérelmeket a helyi választási irodákhoz kell eljuttatni, ezek általában a települési önkormányzat épületében működnek.

A kérelmeket (címzés nélkül) minden háztartásba eljuttatják, a nyomtatványok szabadon fénymásolhatók. Ugyanezen a nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki nemzetiségi választópolgárként kéri magát nyilvántartásba vetetni, továbbá arról is, ha valaki meg kívánja tiltani személyes adataink kiadását kampánycélokra.

A 2011-es népszámlálás önkéntes bevallás alapján készült adatai alapján a Magyarországon élő emberek 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Minden második fogyatékossággal élő a mozgásában korlátozott, minden negyedik látássérült, csaknem minden ötödik hallássérült vagy beszédhibás, minden hatodik értelmi fogyatékos ember.

Hirdetés