nagykorosA rendkívül rossz anyagi helyzetű és számos belső feszültséggel terhelt Pest megye több településén is eljátszottak a megyeváltás gondolatával. Nagykőrösnek sokkal inkább van köze Bács-Kiskun megyéhez, ezért szinte biztosra veszi mindenki, hogy egy népszavazáson az elszakadáspártiak kerülnének többségbe.

Több helyi fideszes képviselő jelezte Czira Szabolcs polgármesternek, hogy szeretnék, ha népszavazás döntene a 25 ezer lakosú Nagykőrös régi óhajáról, a megyeváltásról. Mivel a képviselők 25 százalékának kezdeményezése elegendő a kérdés napirendre tűzéséhez, a javaslatot a november végi testületi ülésen be fogja jelenteni a polgármester, aki maga is elkötelezett híve annak, hogy a város Pest megye helyett Bács-Kiskun megyéhez tartozzon, mivel a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt a szükségesnél sokkal kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá. A referendum kiírásáról decemberben dönthetnek – írta meg az MTI.

A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös - mondta a polgármester. A dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire. Nem valamiféle harag vagy szembenállás miatt akarnak megyét váltani, hanem a város érdekei miatt – nyomatékosította a polgármester. Ez ügyben nemrégiben már egyeztetett is a szintén a megyehatáron fekvő Kocsér és a jövő évtől felálló nagykőrösi járás harmadik települése, Nyársapát polgármesterével (ez utóbbi község azonban a fekvése miatt nem válthat megyét).

Mielőbb meg kellene tartani a népszavazást, hogy annak eredményéről a parlament április 30-áig tárgyalhasson, mert a közelgő választások miatt ez az utolsó lehetséges időpont – mondta Czira Szabolcs. Maga az elszakadás így is csak 2014 tavasza után történne meg, nem kellene tehát sebtében átrajzolni a mostani választási körzettérképet.

Hirdetés