wekler_ferencMegkezdődött szerdán a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének háromnapos közgyűlése Tapolcán. A közgyűlés megnyitóján a szövetség elnöke, Wekler Ferenc elmondta: a kistelepülések költségvetése jelentősen megcsappant a gépkocsiadó, valamint a helyben maradó személyi jövedelemadó elvonásával. Az önkormányzati adósságának lenullázása egyszeri intézkedés, hosszú távon nem oldja meg a forráshiányt.

Az önkormányzati adósságkonszolidáció a kistelepüléseknek mindössze egyharmadát érintette, mivel a többi település nem adósodott el. Megjelent egy 100 százalékos támogatást biztosító belügyminisztériumi pályázat óvodák, konyhák és a közbiztonság fejlesztésére olyan önkormányzatok számára, amelyek kimaradtak a konszolidációból, de ez egyrészt nem automatikus juttatás, másrészt Wekler Ferenc szerint a hazai forrásokból nagy valószínűséggel nem jut annyi, hogy minden érintett önkormányzat részesüljön belőle. Az elnök arról is szólt, hogy véleménye szerint a feladatfinanszírozás rossz irány, mert nem takarékosságra ösztönzi az önkormányzatokat, hanem arra, hogy rögtön elköltsék a központi költségvetésből erre a célra szánt összeget – írja jelentésében az MTI.

A járások felállításával megnőtt a bürokrácia, önkormányzati feladatot a kistelepülésektől keveset vettek át, csak olyan típusú ügyek kerültek a járásokhoz, amelyek korábban sem az önkormányzatoknál jelentek meg, hanem az okmányirodáknál vagy a társulásokban működtetett építési hatóságoknál – mondta az elnök, aki elhibázott döntésnek tartja, hogy korlátozták az önkormányzati hivatali alkalmazottak számát. Amíg a 2000 fő alatti településeknek egy közös hivatalt szabad csak fenntartaniuk, népességarányosan kevesebb embert foglalkoztathatnak a hivatalban, mint a nagyobb településeken.

A közgyűlés további napirendjéről szólva Wekler Ferenc elmondta, csütörtökön szeretnék "szembesíteni" mindezzel a parlamenti frakciók meghívott képviselőit, hiszen a döntéshozók sok esetben polgármesterek is. Ezen kívül a KÖSZ szeretne szakmai eszmecserét folytatni a többi önkormányzati szövetséggel arról, hogy a szétdarabolt vagy az egységes önkormányzati érdekképviselet hatásosabb.

Hirdetés