fazekas_sandorA vidéki térségek szennyvízkezelése az elsődleges feladatok között szerepel a nemzeti vidékfejlesztési stratégiában - mondta a vidékfejlesztési miniszterKunhegyesen, az Abádszalók-Kunhegyes közös szennyvízelvezetési és tisztítási projekt alapkőletételi ünnepségén.

A kormányzat határozott célja, hogy olyan életszínvonalat biztosítson a falvakban és kisvárosokban, amely vetekszik a nagyvárosok életminőségével. Ehhez ma ugyanúgy hozzátartozik a csatornázás, mint a vezetékes víz-, az áramellátás vagy a megfelelő úthálózat – szögezte le Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A térségben megvalósuló fejlesztés fontosságát bizonyítja, hogy a nettó 2,8 milliárd forintos európai uniós és állami támogatás mellé „forintról forintra” gyűjtötték össze az önerőt a lakosok, illetve az önkormányzatok. Ez csaknem 600 millió forintot jelentett, ami nélkülözhetetlen volt ehhez a fejlesztéshez. „Hiába riogatnak minket világgazdasági mutatókkal, IMF-fel, a válság legjobb ellenszere az az összefogás, amelyben Abádszalók és Kunhegyes példát mutat az egész országnak” – idézi a miniszter szavait a nemzeti hírügynökség.

A 3,5 milliárd forint összköltségű beruházással kiépülő csatornahálózat a két település 14 ezer lakosának teszi majd kényelmesebbé az életét. A fejlesztéssel Kunhegyesen a jelenlegi 25 százalékról mintegy 95 százalékra, Abádszalókon a mostani 45 százalékról várhatóan 91 százalékra növekszik a szennyvízcsatorna-lefedettség. Nő a szennyvíztisztító telep teljesítménye, és a harmadik tisztítási fokozat kiépítésével javul a „végső befogadó”, a Tisza vízminőség-védelme. A projekt befejezése 2014 júliusára várható.

Hirdetés