viragos mo logoAz idén is megrendezik Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenyét, a Virágos Magyarországért versenyt, amelyre a jelentkezéseket május végéig várják - közölte a Magyar Turizmus Zrt., amely a szervezeti és finanszírozási kereteket adja.

A megmérettetést az idén huszonegyedik alkalommal hirdették meg, a korábbiakhoz hasonlóan önkormányzatok nevezhetnek. A versenynek minden évben van kiemelt témája, 2014-ben az I. világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága a településen, kiemelten figyelve a jubileumi emlékévre. A turizmus fejlesztésének egyik elsődleges feltétele a vendégbarát településkép megteremtése, a komfortérzet egyik kulcseleme pedig éppen a virágosítás - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, Horváth Viktória.

A verseny megszervezését a kezdetektől több minisztérium, szakmai és civil szervezet támogatja. Az országos mellett helyi (városi, megyei, régiós) versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idén Gyula (város kategória) és Zebegény (falu kategória) jogosult erre. A 12 európai országot átfogó Entente Florale Europe versenyben az elmúlt két évtized alatt közel 50 magyar település vett részt 7 arany-, 21 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve.

Hirdetés