gyorffy balazs nak01A belföldi élelmiszerfogyasztást alapvetően hazai termékekkel kell kielégíteni, az Európai Unió szintén támogatja azt a kezdeményezést, hogy az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Idén már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara érvényesíti és bocsátja ki az őstermelői igazolványokat.

Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs mondta az óbudai Kolosy téri termelői piac átadásán. Ezt támasztja alá, hogy a közös agrárpolitikán belül az unióban indult egy tematikus alprogram, amely a rövid ellátási lánc alkalmazását hivatott elősegíteni - folytatta. - Ez azt jelenti, hogy minél kevesebb szereplőn keresztül jusson el az áru, az élelmiszer a fogyasztókhoz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja, hogy a rövid ellátási láncot országon belül minél szélesebb körben alkalmazzák. Így adva minőségi élelmiszert a fogyasztóknak és biztos megélhetést a termelőknek. „Ezért is vesz részt és támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termelői piacok létrehozását” - közölte Győrffy Balázs.

Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az őstermelői igazolványokat ez év január 1-jétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara érvényesíti és bocsátja ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a valódi termelők lesznek az igazolványok tulajdonosai, nem pedig a kiskereskedők – mert ez most még előfordul.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanott arról beszélt, hogy a termelői piacokon ismét személyes kapcsolatba kerül a termelő és a vásárló, így a piacok ismét visszakaphatják évszázados szerepüket, újra közösségi terekké válhatnak.

Hirdetés