birosag02A Szolnoki Törvényszék első fokon hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte B. Edithet, Martfű volt jegyzőjét. A vádlottat, aki Rákócziújfalu jegyzőjeként jelenleg is hivatalban van, több rendbeli hivatali befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés elkövetőjeként marasztalta el a bírói tanács.

B. Edithet hat évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották, illetve 1 millió 250 ezer forint megfizetésére kötelezték - mondta el a napokban született ítéletről Sándor Géza, a Szolnoki Törvényszék szóvivője kedden az MTI-nek. A vádlott fellebbezett, így a per a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik. További három vádlott is van, közülük ketten börtönbüntetést kaptak, a harmadikat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

B. Edith ellen 2011 januárjában a Szolnoki Nyomozó Ügyészségen indult eljárás, majd a hatásköri szabályok változása miatt az ügy 2011 júniusában átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. A vádirat szerint 2011 januárjában Martfű önkormányzata pályázati felhívást tett közzé a Szolnok-Martfű kerékpárút Rákóczifalva-Martfű közötti szakaszának megvalósítására. A pályázat kiírása előtt - 2010 decemberében - a város jegyzője egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót azért, hogy ajánljon olyan kivitelezőt, aki azzal a feltétellel is vállalná a munkák elvégzését, hogy a munkadíj egy részét visszajuttatná neki a pályázat pozitív elbírálásához nyújtott támogatásáért cserébe.

A felkért vállalkozó meg is találta a "feladatra alkalmas" kft.-t, annak vezetője megegyezett a jegyzővel, hogy ha a cég nyeri meg a pályázatot, akkor a munkadíjból öt százalékot visszajuttat a neki. A jegyző a pénzzel kapcsolatban azt állította, abból neki semmi sem jutna, ugyanis azt a bizottsági tagok, vagyis a három érintett település polgármestere között kell szétosztania. A cégvezető kétmillió forintot adott át a jegyzőnek.

A jegyző 2011 januárjában ugyanezt a cégvezetőt a kapcsolatán keresztül azzal a lehetőséggel kereste meg, hogy Tomajmonostora önkormányzata pályázatot írt ki bel- és kültéri csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére, és ezt a kft. szintén megpályázhatná. 2011. február végén, annak érdekében, hogy Tomajmonostorán "rendben menjenek a dolgok", a jegyző az ismerősén keresztül 1,5 millió forintot kért, és kapott is a kft. cégvezetőjétől.

A 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszának építését egy konzorcium végezte. Az elkerülő szakasz átadás-átvételi eljárása 2010 decemberében kezdődött. A 2011. február 8-ra tervezett műszaki átadás előtt néhány nappal a jegyző felhívta a konzorcium képviselőjét, és hárommillió forintot kért tőle azzal a megjegyzéssel, hogy "a nagy emberek szerint az üzembe helyezési eljárás során rendben lesz minden", de "ennek ára van". A főügyészség szerint ebben az ügyben nem állapítható meg, hogy a pénzátadás megtörtént volna, de az biztos, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakemberei nem vették át a főutat.

A Martfűn felmentett jegyzőt pályázat alapján Rákócziújfalu jegyzőjévé nevezték ki 2013 tavaszán. Papp János, a település független polgármestere az MTI-nek akkor úgy fogalmazott, a szakembert az eljárás lezárásáig megilleti az ártatlanság vélelme, és nagyon örül annak, hogy végre sikerült egy munkájához értő embert találniuk. Saját személyes példáját hozta fel, mondván, polgármesterként őt is több dologgal megvádolták, és végül kiderült, nem követett el semmiféle törvénysértést. Papp János kedden megerősítette: a jegyző munkájával maradéktalanul elégedett, és amíg az ügyében nem születik jogerős ítélet, foglalkoztatják B. Edithet.

Hirdetés