Idén is megrendezi Békéscsaba, Békés és Gyula a Háromváros Kerékpáros Fesztivált május 26-28. között.


Az idei házigazda Békés polgármestere, Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) elmondta, a náluk zajló programok többsége Békés várossá nyilvánításának 50. évfordulója köré épül. A rendezvény kiemelt eseménye, a szombati Békés-Gyula-Békéscsaba kerékpáros túra teljes szakasza is körülbelül 50 kilométer; a vasárnapi, a Békési Kisgazdakör által szervezett pünkösdi királyválasztásra is 50 jelentkezőt várnak.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere arról beszélt, hogy a három település több területen működik együtt, így a kerékpáros turizmus terén is, erősítve a térségi gondolkodást, a turisztikai desztináció markáns megjelenését. Mindhárom városban jelentős számban használjak az ott élők a kerékpárt általános közlekedési eszközként, ezért mindenhol kiemelten fontos a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is. A gyulai kísérőprogramok között lesz egyedi kerékpárok kiállítása és kerékpáros ügyességi bemutató. És mivel éppen azon a hétvégén rendezik meg a várkertben a Gyulai Pálinkafesztivált, a kerékpáros túra teljesítői kedvezményesen vásárolhatnak belépőjegyet a gasztrorendezvényre; amelyre a belépés szombaton 12.30-ig ingyenes lesz.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület), Békéscsaba polgármestere azt emelte ki, hogy a rendezvénnyel egy időben adják át az idén Az év kerékpárútjának választott, a Modern városok programban mintegy kétmilliárd forintból kialakított Wenckheim-kerékpárutat, amely összeköti a térség (Gyula, Gerla, Szabadkígyós és Póstelek) Wenckheim-kastélyait. A békéscsabai kísérő programokról szólva elmondta, rendeznek egy Krenfi-kerékpár-kiállítást, BMX-versenyt a tavaly átadott extrém sportpályán, a rendőrség pedig közlekedésbiztonsági programokat tart.

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke úgy tapasztalta, hogy megnőtt az érdeklődés, mióta a Wenckheim-kerékpárút megnyerte az Aktív Magyarország által meghirdetett Év kerékpárútja versenyt. Közlekedésbiztonsági okok miatt azonban 400 főben maximálják a résztvevők számát. Azt is elmondta, hogy a fesztivál kezdő napján Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár részvételével egy szakami konferenciát rendeznek a Csabagyöngye Kulturális Központban a kerékpáros turizmusról, a programszervezésről, valamint a szolgáltatások fejlesztéséről.

A Háromváros Kerékpáros Fesztivál részletes programja a www.visitbekescsaba.hu oldalon található meg.

Hirdetés