magyarorszag kozigazgatasaÚgy döntött a kormány, hogy Golop és Tállya (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) a gönci járásból a szerencsibe, Pánd (Pest megye) pedig a nagykátaiból a monori járásba kerül át az önkormányzati választások napjától - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága az MTI-vel.

Golop és Tállya korábban is a szerencsi kistérséghez tartozott, Szerencs vonzáskörzetének részét képezi. A golopiak és a tállyaiak Szerencsen több hatósági ügyet tudnak intézni, és könnyebb is megközelíteniük azt a várost – ezért kérelmezték a más járáshoz kerülést. Pánd a nagykátai járás része volt előzőleg is, de Monor könnyebben elérhető az ottaniaknak, így egyszerűbben intézhetik majd ügyeiket - írták.

A járási és fővárosi kerületi hivatalok 2013. január elseji felállása óta először változtattak valamely járás illetékességi területén. A közlemény emlékeztet arra, hogy a járási hivatalok illetékességének megváltoztatására vagy új járási hivatal kialakítására akkor van lehetőség, ha ezzel az államigazgatási feladatok hatékonyabb ellátása biztosítható vagy a közlekedési feltételek jelentősen megváltoznak.

A település önkormányzata tehet erre javaslatot. Ezt az érintett járási hivatal vezetője és a fővárosi vagy megyei kormánymegbízott véleményezi. A kormányhivatal által előterjesztett kérelemről pedig a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára a kormány dönt az önkormányzati választások évében.

Hirdetés