muhi_erika_dr01Polgári peres eljárásban több mint öt és fél millió forintos kártérítést követelnek a zuglói önkormányzattól azok a hajléktalanok, akiket tavaly októberben lakoltattak ki a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén állt hajléktalantelep felszámolásakor.

A Város Mindenkié csoport keddi budapesti sajtótájékoztatóján a felperesek jogi képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje azt mondta az MTI-nek: március 28-án fordultak beadvánnyal a Fővárosi Törvényszékhez személyiségi jogok és az emberi méltóság, valamint az egyenlő bánásmód megsértése miatt. Kártérítési keresetükben összesen 5,6 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelnek hat hajléktalan nevében.

A zuglói önkormányzat tavaly október 18-án és 19-én két ütemben, rendőri biztosítás mellett, előzetes bejelentés nélkül dózeroltatta le azokat a kunyhókat, melyek évek óta álltak a Francia úti MÁV tulajdonú ingatlanon. Tizenöt ember vált földönfutóvá. Az intézkedést semmilyen értesítés nem előzte meg, az ott lakóknak az önkormányzat nem kínált elhelyezést, legfeljebb az éjjeli menedékhelyet, ahol azonban napközben nem lehet tartózkodni, és a limitált elhelyezés érkezési sorrendben történik.

„Március 28-án nyújtottuk be a keresetet a Budapesti Törvényszékhez személyhez fűződő jogok, ezen belül az egyenlő bánásmód és az emberi méltóság megsértése miatt" – nyilatkozta Muhi Erika, a NEKI jogásza. Megjegyezte: azt nem vitatják, hogy engedély nélkül húzták fel kunyhóikat a MÁV tulajdonában lévő telepen a hajléktalanok, akik közül volt, aki már 12 éve lakott ott. Álláspontjuk szerint a jogsértést az önkormányzat azzal követte el, hogy birtokvédelmi vagy köztisztasági eljárást kellett volna lefolytatnia, és előzetesen értesítenie a bontásról az érintetteket.

A zuglói önkormányzat akciójáról Szabó Máté ombudsman tavaly decemberi jelentése is azt állapította meg, hogy sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái – írja a narancs.hu. A hajléktalanok közel 6 millió forintos vagyoni és nem vagyoni kártérítés iránti igényt is benyújtottak a bírósághoz. Azt remélik, hogy a per még a nyári szünet előtt megkezdődik.

Hirdetés