kapaloHarminchét településen kezdődött el a munka az Élelmiszerlavina programban: a felajánlott több millió forint értékű vetőmagot összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetik el a napokban az ország több településén. Elindította idei vetőmag- és állatosztási akcióját kedden a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány is, elsőként Újszentmargitán (Hajdú-Bihar) kaptak a rászorulók vetőmagot és malacot.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja idén 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogat. A Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejes káposztát és paprikát termelnek, majd ezt odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek. A jótékonysági akció idén többek között Kiskőrösön, Bodolyabéren, Rudabányán, Magyarszéken, Szabadkígyóson, Szerencsen, Karancsalján, Csesztvén, Berettyóújfaluban, Lőrinciben, Jászboldogházán és Zagyvarékason valósul meg.

Az idén ötödik alkalommal indított Élelmiszerlavina visszatérő szereplője Rudabánya. A borsodi város önkormányzata és egy helyi civil szervezet együttműködésének része az a kiskerti program, amelyben az elnyert vetőmagokat elvetik. Az itt megtermelt burgonyát, zöldborsót és paprikát a termelésben résztvevők és a rudabányai rászorulók között osztják szét.

A baranyai Márok község lakóinak nagy része rossz életkörülményekkel rendelkezik, de leszoktak arról, hogy megtermeljék maguknak a zöldséget, gyümölcsöt. Az önkormányzat a sikeres pályázat révén igyekszik visszavezetni őket a gazdálkodásba.

A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona ellátottjainak társadalmi beilleszkedését próbálja segíteni. A földjeiken megtermelt élelmiszer több mint száz, halmozottan hátrányos helyzetű emberhez jut majd el.

A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy ebben az évben 28 településen összesen 2028 rászoruló család kap vetőmagot, malacot, csirkét és kacsát. Emlékeztetett arra, hogy csak azok a települések pályázhatnak a támogatásra, ahol minden halmozottan hátrányos helyzetű család benne van a programban.

Hegedűs Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy a rászoruló gyerekek óvodai-iskolai élelmezési fejkvótája az idén már 550 forintra emelkedett, ami lehetővé teszi, hogy a hét öt napján többszöri, megfelelő minőségű és vitamintartalmú élelmiszerhez jussanak. A programban érintett családok esetében az a legfontosabb, hogy a hétvégén is legyen főtt étel, ebben a mini háztájik, a szociális földprogram és a közmunkaprogramok segítenek.

A balmazújvárosi kistérséghez tartozó Újszentmargita főterén most 38 malac talált gazdára, a Hit Gyülekezete pedig, amely Hegedűs Zsuzsa szerint az alapítvány egyik jelentős partnere, 87 rászoruló családnak osztott ki vetőmagcsomagot. Ezekben a napokban vetőmagot és malacokat osztanak, április végén kezdik meg a csirkét és kacsák osztását.

Hirdetés