evpolgarmestere2014Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere kapta az év polgármestere díjat a XX. városi polgármesterek randevúján pénteken Budapesten. A rendezvényen a választópolgárok szavazatai alapján az év alpolgármestere díjat a szekszárdi Ács Rezső kapta, az év jegyzője a józsefvárosi önkormányzatnál dolgozó Rimán Edina lett.

A rendezvényen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is felszólalt. Elsősorban gazdaságfejlesztést célzó beruházásokat javasolt a településeknek a nemzetgazdasági miniszter, példaként említve a kis- és közepes vállalkozásokat segítő akciókat, valamint a turisztikai vonzerő növelését segítő fejlesztéseket. Fontos célnak nevezte a munkahelyteremtést, az újraiparosítást és a térségi lehetőségekre alapozó fejlesztések elindítását is, amelyeket szavai szerint a pénzügyi egyensúly felborulása nélkül kell elérni. Varga Mihály felidézte azt is, hogy 2011 óta több lépcsőben 1370 milliárd forintot vett át az állam 2079 önkormányzattól és társulástól így azok tiszta lappal indulhatnak, és lehetővé vált, hogy a gazdaságfejlesztési elképzeléseik kapjanak elsőbbséget.

A következő hónapok legfontosabb teendőjeként a finomhangolásokat jelölte meg a miniszter, jelezve, hogy a kisebb településeken gazdálkodási nehézséget jelent az új finanszírozási rendszer. Ezt jelenleg a megnövelt tartalékból, egyedi támogatásokként próbálják kezelni, de az a cél, hogy normálisan szabályozott, automatikus rendszer működjön. Varga Mihály azt is elmondta: erőn felül terheli az önkormányzatokat a szociális és egészségügyi alapellátások működtetése, így a szaktárcákkal együttműködve dolgoznak az új ágazati feladatelosztáson, amire ősszel kerülhet sor.

A forrásfelhasználásoknál a területi különbségek kiküszöbölését emelte ki, hozzátéve: az előző hét éves uniós fejlesztési ciklusban 16 százalékot fordított Magyarország gazdaságfejlesztésre, ez 2014 és 2020 között már 20 százalék lesz. A helyi gazdaság megerősítésének fő eszközeként az önkormányzatok együttműködését hangsúlyozta. Szavai szerint 1157 milliárd forint jut a területi és településfejlesztési operatív programokra, a versenyképes Közép-Magyarország operatív programokra pedig 130 milliárd forintot fordítanak.

A rendezvényen a díjakat Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára adta át, néhány szóban felvázolva a közeljövő terveit. Azt ígérte, hogy a feladatfinanszírozási rendszert jövő év közepéig korrigálják, az uniós fejlesztések értékelését pedig nyárra egységes informatikai rendszerbe foglalják. Ebben helyet kaphatnak a hazai fejlesztési források is, hogy az önkormányzatok igényei összevethetők legyenek a korábban kapottakkal. Szólt arról is, hogy folytatni és bővíteni kívánják a közfoglalkoztatást.

Hirdetés