Fontos, hogy magyar kultúránkat megőrizzük, és a magyar kultúra szerves része a piacra járás is – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.


Nobilis Márton Törökbálinton a helyi piac átadási ünnepségén kiemelte, hogy az agrártárca célja a lakosság egészséges táplálkozásának elősegítése és a helyi termékek értékesítésének előnyben részesítése. A kormány már 2012-ben lépéseket tett a helyi gazdaságok élénkítésére azzal, hogy bevezette a termelői piac fogalmát és támogatta a piacok kialakítását. A helyi termelői piacok létrehozásának alapvető célja az volt, hogy megkönnyítse a kistermelők által előállított élelmiszerek eljuttatását a fogyasztókhoz. Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt évtizedben majd megháromszorozódott a termelői piacok száma.

A rövid ellátási lánc támogatásával a vidéki térségekben élők biztonságos, jó minőségű, hazai élelmiszerhez juthatnak. A piacokon a vásárlók meggyőződhetnek az általuk kedvelt termékek eredetéről, a termelők pedig közvetlen visszacsatolást kaphatnak a munkájuk eredményéről. Magyarországnak van agrár múltja, és azon dolgoznak, hogy agrár jövője is legyen – mondta az államtitkár.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere elmondta, hogy a településen működő piac bővítésére és korszerűsítésére 88.232.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A beruházás keretében víz- és áramvételi lehetőséget építettek ki, elkészült a vizesblokk, a kiszolgáló tároló helyiségek és a piachoz tartozó 117 férőhelyes parkoló és kerékpártároló is.

Hirdetés