navracsics tibor01Alaptörvény-ellenes működés miatt a foktői képviselő-testület feloszlatását javasolja a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A miniszterelnök-helyettes, tárcavezető hétfőn nyújtotta be az erről szóló indítványát.

Előterjesztése indoklásában felidézte, hogy a Bács-Kiskun megyei községben az alakuló üléstől kezdve feszült volt a független polgármester és a szintén független önkormányzati képviselők viszonya. Ugyancsak feszültség alakult ki a képviselők és a helyettesítő körjegyző között. A nézeteltérések a képviselő-testület működésképtelenségéhez vezettek, a helyzetet sem a testület, sem a megyei kormányhivatal nem tudott megoldani.

A problémák között említette a miniszter, hogy a képviselő-testület nem alkotta meg a jogszabályban meghatározott határidőig a 2012-es költségvetési rendeletet, nem tárgyalta meg az Állami Számvevőszéknek az önkormányzat gazdálkodásáról készült vizsgálati jelentésében foglaltakat, és elmulasztotta a 2011. évi költségvetés végrehajtásának megtárgyalását, elfogadását is.

A kormányhivatal megállapította továbbá - olvasható az indoklásban -, hogy a képviselő-testület üléseinek mintegy ötöde határozatképtelen volt, a jegyzőkönyvek szerint mindig ugyanaz az öt képviselő hiányzott. A megtartott tanácskozásokon pedig parttalan vita folyt, a szükséges döntéseket nem hozták meg. A testület 2012. január 25-e óta a gyakorlatban nem működik. Arra is volt példa az elmúlt időszakban, hogy elmaradt az átmeneti segélyek kifizetése.

Navracsics Tibor összegzése szerint "nincs remény arra, hogy a képviselő-testület a feladat- és hatásköreit gyakorolja", ezért a kormány - az Alkotmánybíróság véleményét kikérve - a foktői önkormányzat képviselő-testületének feloszlatását kezdeményezi az országgyűlésnél.

Hirdetés