tallai_andras04A kormány képviselői Tállai András önkormányzati államtitkár vezetésével az önkormányzatok adósságkiváltásának szakmai részleteiről és a jövő évi költségvetés önkormányzati kérdéseiről tárgyaltak az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsával a Belügyminisztériumban csütörtökön - tájékozatta a belügyi tárca közleményében az MTI-t.

Az egyeztetésen a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy szükséges volt a kormány adósságkiváltásra vonatkozó döntésére - zárul a közlemény.

A kormány döntése értelmében az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben. Az összesen 1956 önkormányzatot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

Az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb városok összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól – emlékeztet a nemzeti hírügynökség.

Hirdetés