toosz logoAz ország legnagyobb taglétszámú önkormányzati érdekvédelmi szervezete, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége 25 éves jubileuma alkalmából ünnepi küldöttgyűlést tartott, workshoppal kiegészítve. A rendezvényen mintegy kétszáz polgármester, önkormányzati munkatárs jelent meg.

Az elmúlt év tapasztalatairól, a szövetség tevékenységéről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Schmidt Jenő tartott beszámolót a jubileumi eseményen. Mint mondta, az elmúlt esztendőben hatályba lépett rendelkezések következtében az állam és az önkormányzatok közötti munka-, feladat-, hatáskör- és felelősségi rendszer jelentős mértékben átrendeződött.

Az állam szerepe, befolyása a korábbi két évtizedhez képest megnövekedett a közszolgáltatások területén. Az állam saját szervezetrendszerén keresztül biztosítja a közoktatás, nevelés személyi és tartalmi feltételrendszerét, állami kompetenciába került a fekvőbeteg-ellátás jelentős része, a jelentős ügyfélforgalmat lebonyolító állami igazgatás a korábbi jegyzői hatáskörből a megyei kormányhivatalok járási hivatalai feladatává vált.

Csaknem befejeződött az adósságkonszolidáció, illetve a hitellel nem rendelkező önkormányzatok részleges támogatása. A lezáró folyamatból kimaradt 120 önkormányzat támogatásának ügyét még ebben az önkormányzati ciklusban szükséges rendezni.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége sikeres megyei fórumsorozata során megfogalmazott javaslatok sokaságából Schmidt Jenő egyet emelet ki: a polgármesterek javadalmazásának a kérdését. Úgy fogalmazott: „nem hagyhatjuk, hogy a közösség első számú szereplőjét leértékeljék”. Nem helytálló ugyanis az a megközelítés, mely szerint csökkent az önkormányzatok feladata, ezért arányosan csökkenjen a polgármesterek bére is. A feladatok köre, mértéke, jellege valóban változott, viszont annak mértéke és felelőssége nem csökkent, sőt. A kétezer lakos alatti települések esetében – és ez a települések háromnegyedét jelenti – a polgármester magára maradottsága növekedett, ugyanis a közös hivatalok kialakításával lényegesen kevesebb közvetlen támasztékot kapnak a kisebb települések vezetői.

Az igazságos és biztonságos önkormányzás egyik alapfeltétele a megfelelő minőségű személyzet, beleértve a polgármestert, a jegyzőt, a köztisztviselőt, a közalkalmazottat egyaránt – hangsúlyozta Schmidt Jenő. A közfoglalkoztatottak életét segítő, szervező közszolgák elismerését nem lehet a közfoglalkoztatottak szintjére csökkenteni.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel a közelmúltban történt egyeztetés a jövőben általánossá válik, miközben kialakul a párbeszéd érdemi fóruma a kormány és az önkormányzati képviseletek között. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a jövőben is teljes partnerségre törekszik a kormánnyal, ezért most is felajánlja együttműködését, és bízik abban, hogy folyamatos párbeszéddel sikerül az önkormányzati rendszert még jobban stabilizálni, a működést kiszámíthatóvá tenni és a lakosság önkormányzati közszolgáltatásokkal való ellátásának minőségét javítani.

Hirdetés