legjobb gyakorlatokÜnnepélyes záró konferencia keretében az eredményhirdetéssel zárult a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjának 2017-es szakasza. Két témakörben érkeztek pályázatok, a döntőben végül hat önkormányzat pályázata részesült elismerésben.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanács Helyi és Regionális Demokrácia Szakértői Központja együttműködésével hirdeti meg 2008-tól folyamatosan. 2017-ben a megvalósításában részt vett a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Országos Polgárőr Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

A pályázati program célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival és a szakmai közélettel. A program által kezdeményezett tudásátadási folyamat nem csupán azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították.

Az idei pályázati szakasznak két pályázati témája volt.

A „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei, amelynek kiemelt célja volt az olyan jó gyakorlatok felkutatása, amelyek a feszültségek enyhítése, a roma és nem-roma párbeszéd elősegítése, az előítéletek csökkentése révén erősítik a helyi roma közösségek identitását, javítják a kultúrához, oktatáshoz, egészségügyhöz, munkához és szociális, társadalmi javakhoz való hozzáférést, ugyanakkor a nem roma lakosság körében is pozitív visszhangra találnak.

A másik téma a Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése, a helyi önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület együttműködésén alapuló közös programok felkutatását célozta.

A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Irányító Bizottsága 2017. október 24-ei döntése alapján a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2017. évi pályázati szakaszának nyertesei:

„Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei:

  1.  Budapest Főváros IX. kerülete – Díjazás: 1.200.000 Ft.
  2.  Budaörs – Díjazás: 800.000 Ft.
  3.  Kisújszállás – Díjazás: 500.00 Ft.

Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése:

  1.  Ajak  Díjazás: 1.200.000 Ft.
  2.  Abasár  Díjazás: 1.000.000 Ft.
  3.  Budapest Főváros XIII. kerülete  Díjazás: 800.000 Ft.

A konferencia keretében átadott Territoria Díjak nyertesei:

  • EGY ÖNKORMÁNYZAT kategóriában – Territoria Önkormányzati Díj az Innovációért: Zalaszentmárton,
  • EGY PROGRAM kategóriában – Territoria Fenntartható Környezetért Innovációs Díj: Budapest XIII. Kerület,
  • EGY KÖZÖSSÉG – Territoria Társadalmi Integráció Innovációs Díj közösségi programok számára a demokrácia és a részvétel erősítéséért: Súr.

Forrás: TÖOSZ

Hirdetés