nfm01A kormány döntése alapján tizenhat önkormányzat jut ingyenesen negyvenegy ingatlanhoz, összesen 1,6 milliárd forint értékben - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A jelenleg nem, vagy nem hatékonyan hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés kiadásai csökkennek.

A települések többek között lakóházakkal, gazdasági épületekkel, eddig is közösen használt vagy még beépítetlen területekkel lettek gazdagabbak. Abádszalók, Bonnya, Budapest II. és XI. kerülete, Cegléd, Dég, Dunaharaszti, Ecseny, Kistarcsa, Sopron, Szada, Szellő, Szolnok, Tatabánya, Tiszaigar és Győr-Moson-Sopron megye önkormányzata ingyenesen jut hozzá feladatai ellátását vagy fejlesztéseit, beruházásait elősegítő vagyonelemekhez, korábbi állami ingatlanokhoz.

A Gyulai Várfürdő Fürdő és Gyógyszolgáltató Kft. állami tulajdonban lévő társasági részesedése is ingyenesen a helyi önkormányzathoz kerül, ezzel a Békés megyei város hatékonyabban valósíthatja meg a Dél-Alföld egyetlen nemzetközi minősítésű gyógyfürdőjének fejlesztését. A kimagasló vendégforgalmú létesítmény jelenleg is zajló bővítését az Új Széchenyi Terv 1,2 milliárd forinttal támogatta.

Az ingatlanok elsősorban a településfejlesztési célok megvalósításában lehetnek a helyiek hasznára, de a turisztikai, kulturális, sporttal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok teljesítését, a közérdekű szolgáltatások ellátását is segíteni fogják - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A kormány az állami vagyonról szóló törvény alapján nyilvános határozattal döntött az ingyenes vagyonjuttatásról. A tulajdon-átruházási szerződéseket állami oldalról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg. A szerződésekbe több, a felelős vagyongazdálkodás elvének érvényesülését biztosító garanciális feltétel épül be, ilyen egyebek között az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése. Az idén ezen felül további 5,5 milliárd forint értékű állami ingatlan és más vagyontárgy ingyenes átadásáról született döntés, a szerződések megkötése folyamatos.

Hirdetés