Hatszázalékos nyugdíjemeléssel kezdődik a 2024-es év, a januári emeléssel átlagosan több mint havi tizenháromezer forinttal lesz magasabb a nyugdíj a 2023 decemberinél.


A hírt a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, Vitályos Eszter jelentette be a Facebookra feltöltött videójában. Kemény év van mögöttünk – mondta –, de 2023-ban sokat tettek a háború és a szankciók miatti magas infláció letöréséért. Az infláció mostanra csillapodott, és a nyugdíjasoknak novemberben kiegészítő nyugdíjemelést fizettek, januárra visszamenőleg. A novemberi korrekcióval együtt ebben az évben 18,5 százalékos nyugdíjemelést kaptak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. Az emelés mintegy két és fél millió embert érint.

Vitályos Eszter elmondta, hogy 2024-ben a nyugdíjakat először január 12-én utalják a bankszámlákra, illetve a postás a szokásos munkanapokon viszi a nyugdíjasoknak. „Az idősek a nehezebb időkben is számíthatnak ránk” – ígérte. Hangsúlyozta, hogy 2010 óta a nyugdíjak összege több mint duplájára emelkedett, a vásárlóereje pedig 20 százalékkal nőtt. A januári nyugdíjemelés után, ha év közben azt állapítják meg, hogy a várható éves infláció 6 százaléknál magasabb lesz, a kormány jövő novemberben is kiegészíti visszamenőleg a nyugdíjakat. Februárban ismét pénzt hoz a postás, akkor az emelt összegű tizenharmadik havi nyugdíjat küldik majd az időseknek.

„Biztos vagyok abban, hogy a nyugdíjasokat az is megnyugtatja, ha a kormány továbbra is megvédi a rezsicsökkentést – tette hozzá –, és az átlagfogyasztásig továbbra is garantálja a rezsicsökkentett árakat.”

Hirdetés