Nem kapta meg a szükséges többséget a békéscsabai közgyűlés szervezeti- és működési szabályzatának (szmsz) módosító javaslata a csütörtöki ülésen.


Jelenleg az szmsz így szól: „a közgyűlés három alpolgármestert választ a polgármester helyettesítésére”. Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) alpolgármester szeptember 3-i halála óta azonban nincs harmadik alpolgármester Békéscsabán, emiatt a Békés Vármegyei Kormányhivatal február 1-jén kelt levelében törvényességi felhívással élt. „A közgyűlés működése továbbra is ellentétes a hatályos szmsz rendelkezéseivel, ezért a jelenlegi működés jogszabálysértő” – írta a levélben Takács Árpád főispán.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a közgyűlésen elmondta: nem ért egyet azzal, hogy jogsértő állapot állna fenn. Azt javasolta, módosítsák az szmsz-t úgy, hogy a közgyűlés „legfeljebb három alpolgármestert választ”, akik közül legfeljebb egy társadalmi megbízásban is elláthatja feladatát.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) tanácsnok hozzászólásában emlékeztetett arra, a 2019-es önkormányzati választás után a Fidesz-KDNP és a Hajrá Békéscsaba Egyesület frakciócsoportja is hét-hét tagú volt; „formálisan ugyan nem, de facto viszont koalíciós együttműködés jött létre”. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) halála után az időközi választáson Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) nyert, így 8-6-ra módosultak az arányok. Hanó Miklós halála után nem kellett kiírni időközi választást, de „a helyzet nem oldódott meg – mondta. – A város polgárai számára jelzés lenne, ha megmaradna a közös együttműködés, hogy továbbra is képesek vagyunk konstruktívan, higgadtan, a város érdekében együtt dolgozni.”

A főispán levelében kiemelte, hogy „a jogsértő helyzet megszüntetése érdekében a polgármesternek nemcsak joga, hanem egyben kötelessége is javaslatot tenni az alpolgármester személyére, a közgyűlésnek pedig kötelessége döntést (határozatot) hoznia a kérdésben”. Megjegyezte, hogy Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) alpolgármester 2023. szeptember 3-án hunyt el; azóta a közgyűlés öt alkalommal ülésezett. Habár az alpolgármester megválasztására konkrét határidőt nem tartalmaz a jogszabály, „a joggyakorlat alapján a megüresedett tisztség betöltéséről ésszerű határidőben szükséges gondoskodni”. Véleménye szerint a november 9-i ülésen „még jogszerűen (ésszerű határidőn belül) dönthetett volna a közgyűlés a harmadik főállású alpolgármester személyéről”. Takács Árpád szerint a helyi önkormányzatokról szóló törvény rendelkezései alapján március 15-ig rendezni kell a helyzetet.

Az szmsz módosítását a Hajrá Békéscsaba Egyesület nyolc tagja támogatta; a hat Fidesz-KDNP-s képviselő nemmel szavazott; a két MSZP-s és egy DK-s képviselő pedig tartózkodott.

Szarvas Péter polgármester az ülésen közölte, készen áll az egyeztetésre, akár soron kívüli közgyűlés összehívásával is hajlandó rendezni a helyzetet. A kérdés a december 14-i ülésen napirendre került, akkor Szarvas Péter Paláncz Györgyöt (Fidesz-KDNP) javasolta Hanó Miklós helyére, ám javaslata nem kapta meg a többséget. Akkor a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Opauszki Zoltán elmondta, hogy a hattagú frakció támogatta a kinevezést. Miklós Attila (MSZP) úgy nyilatkozott: a kéttagú MSZP-frakció „személyi kérdésekben mindig tiszteletben tartja az előterjesztő javaslatát”, megszavazták a jelöltet. Akkor jelen volt a Hajrá Békéscsaba Egyesület nyolc tagja, hiányzott azonban a DK-s Dancsó Tibor.

Hirdetés