Több mint egymilliárd forintból valósíthat meg nyolc fejlesztést a Békés vármegyei Szeghalom – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.


A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

Tizennégy belterületi utat kétszázhetvenhárommillió forintból újíthatnak fel, mint írták, „jelentős részük nagy forgalmú országos közúthoz csatlakozik valamelyik végpontjával”.

Turisztikai fejlesztésre százhuszonhétmilliót nyertek el, ebből a vízi, főként kajak-kenus turizmust, illetve a Sebes-Körös horgászturizmusát szeretnék javítani horgászhelyek kialakításával, mobilstéggel, csónak- és túrakenu-kikötési lehetőség kialakításával.

Energetikailag korszerűsítik az egészségügyi alapellátás és egy önkormányzati konyha épületét kilencvenhatmillió forintból. A felújítás során hőszigetelés, nyílászárók cseréje, valamint napelemek elhelyezése történik.

Az egészségügyi alapellátás épületét egy másik pályázat keretében belül is felújítják, burkolatokat cserélnek, akadálymentesítenek, klímákat szerelnek be és eszközöket vásárolnak a házi gyermekorvosi, a fogorvosi valamint a védőnői ellátás biztosításához ötvenmillió forintból.

Ezeket a projekteket jövő év végéig kell megvalósítani.

2024. június elejéig nyolcvanötmillió forintból rekonstruálják három utcában a csapadékvízrendszert; és ugyaneddig kell energetikailag korszerűsíteni kilenc önkormányzati épületet (óvodák, bölcsőde, a szociális intézmény és a polgármesteri hivatal épülete, sporttelepi öltöző). Utóbbira kétszázmillió forintot nyertek el.

2025. végéig tornaszobát alakítanak ki a Mesevarázs Óvodában. A négycsoportos, száz gyereket fogadni képes óvodában korábban nem épült tornaszoba, így most hatvanhárommillió forintból bővítik az épületet.

A legnagyobb összeget – háromszázhúszmillió forintot – arra használják fel, hogy fejlesszék a Szeleskerti szabadidőközpontot egyebek mellett szabadtéri futópályával és streetballpályával. Emellett a Fáy lakótelep egy részén megújul a közvilágítási rendszer és a járdaburkolat 2025. végéig.

A több mint nyolcezer lakosú városban csaknem negyvennyolcmillió forintból újították fel a Tündérkert Óvoda és Bölcsőde bölcsődei épületét, ahol öt csoportszobában hatvannégy gyerek számára van férőhely. Az összegből épületgépészeti fejlesztéseket végeztek, felújították az udvart és a játszóudvart, két utcai csoportszobában és az irodában pedig hőszigetelték a parkettát.

TOP Plusz forrásból harminchétmillió forintot nyertek el, a plusz költségekre benyújtották a többlettámogatási kérelmet – közölte az önkormányzat.

Hirdetés