135 igen és 40 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés azt a javaslatot, amely szerint fél évvel a jövő júniusi önkormányzati választás előtt visszaállítják a listás választási rendszert Budapesten. A listás választási rendszer visszaállítását követően így tehát már pártlistákra is lehet szavazni a fővárosban jövő júniusban - számolt be a telex.


A tisztán listás választási rendszer a rendszerváltástól egészen 2010-ig volt érvényben, és a pártlistákra leadott szavazatok alapján kerültek be a közgyűlésbe a képviselők. Ezt a gyakorlatot később, 2014-ben a Fidesz szüntette meg, így azóta egészen mostanáig a kerületekben megválasztott 23 polgármesterből, a főpolgármesterből, plusz kilenc, kompenzációs listáról bekerülő képviselőből állt össze a 33 tagú fővárosi „parlament”. Utóbbi kilenc mandátumot a meg nem választott polgármester-jelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztották ki.

A módosítást követően így a Fővárosi Közgyűlésben a jövő júniusi választás után ismét nem a kerületi polgármesterek ülnek majd, tagjait listás választási rendszer alapján választhatják meg a fővárosiak.

Gyakorlatban ez a módosítás annyit tesz, hogy minden fővárosi választópolgár az eddigi három helyett négy szavazólapot kap majd a választáson: a kerületi polgármesterjelölt, az egyéni választókerületi jelölt és a főpolgármester-jelölt mellett már pártokra is lehetne szavazni.

Ezt követően a 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a 32 képviselő helyét a pártlistákra leadott szavazatok arányában osztják majd ki, míg a főpolgármester-jelöltet továbbra is közvetlenül választhatják meg a budapestiek.

Fővárosi listát pedig az a párt állíthat, amelynek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít Budapesten. A közgyűlésbe azok a pártok jutnának csak be, amelyek legalább öt százalékot kapnak.

Hirdetés