A debreceni gyárral kapcsolatos tervekről osztott meg néhány információt Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetője a Hungarian Battery Day konferencián.


A CATL jelenleg 13 gyárral rendelkezik világszerte, melyek közül négy üzem karbonsemleges. Jason Chen szerint 2025-re az összes gyárat karbonsemlegessé akarják tenni, 2035-re pedig a teljes értéklánc karbonsemlegessé tétele a cél.

Jelenleg a Global Lighthouse Network (GLN) két akkumulátorgyárat tudhat a soraiban – mindkettő a CATL-hez tartozik. A Global Lighthouse Network olyan gyártóüzemek közössége, amelyek vezető szerepet játszanak a negyedik ipari forradalom csúcstechnológiáinak átvételében és integrálásában. Francisco Betti, a Világgazdasági Fórum fejlett gyártásért és értékláncokért felelős vezetője a következőket mondta: „A Global Lighthouse Network új gyárai megmutatják, hogy a gyártók hogyan érhetik el üzleti céljaikat, miközben pozitív hatást gyakorolnak a gazdaságokra, az emberek megélhetésére és a környezetre. A vállalatok és a politikai döntéshozók számára az a kihívás, hogy mennyire tudják ezeket az innovációkat egész termelési hálózatokra és értékláncokra kiterjeszteni.”

„Azt tervezzük, hogy globálisan az összes gyárunk karbonsemleges lesz, és a bekerül a Lighthouse Networkbe – beleértve az debreceni üzemet” – fogalmazott Jason Chen.

A körforgásos gazdaságra és az újrahasznosításra kitérve Jason Chen arról beszélt, hogy a CATL aktívan keres lokális partnereket. „Lokalizálni akarjuk az ellátási láncunkat, európai ökoszisztémát létrehozva, fenntartható értékláncot teremtve” – mondta.

Jelenleg is sok a zaj a magyar közvéleményben a debreceni gyár miatt, a vezető azonban hangsúlyozta, hogy a cég felelősségteljesen jár el a beruházás során: „Úgy gondoljuk, hogy Magyarország a megfelelő ország a CATL számára a befektetésre, és Magyarország számára a CATL a megfelelő vállalat. Magyarországon nagyon erősen jelen van az autóipar, és több előny mellett a beruházási környezet is kedvező, ráadásul Magyarországon magas színvonalú egyetemi oktatás zajlik, ami elengedhetetlen a megfelelő munkaerő biztosításához.”

A debreceni gyár esetében a karbonsemleges működés eléréséhez a cég zöldenergia-beruházásokat tervez a gyár területén és azon kívül is. „Környezetterhelési monitoring rendszereket fogunk alkalmazni. Debrecen jó szomszédja akarunk lenni” – zárta előadását a CATL európai vezetője.

(Portfolio.hu)

Hirdetés