Lassuló ütemben ugyan, de tovább nő a biztosítók kgfb-szerződéseinek száma, miután folyamatosan bővül a hazai járműpark is. A jelenségért leginkább a személyautók emelkedő száma okolható.


Nagyjából ötezer híján már hatmillió, élő kötelező gépjármű felelősség-biztosítási (kgfb) szerződést kezeltek a hazai biztosítók június végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A jegybank statisztikái szerint ugyan az év közepéig tartó egy év alatt nem nőtt drámai mértékben a kgfb-szerződések száma – nagyjából 25 ezerrel, vagyis 0,4 százalékkal emelkedett –, ám hosszabb időtávokat vizsgálva már jóval látványosabb az ugrás. 

2020. közepéhez képest például 308 ezerrel nőtt a kötelező biztosítással rendelkező (vagyis gyakorlatilag a forgalomban lévő) járművek száma Magyarországon, hétéves időtávon pedig 1,28 milliós – vagyis több mint 27 százalékos – az emelkedés.

A gépjárműpark, és ebből eredően a szerződésszám növekedésével párhuzamosan persze a biztosítók kgfb-ből származó díjbevétele is tempósan hízott az elmúlt években, igaz, ez a növekvő darabszám mellett nyilván az átlagdíjak változásával is magyarázható. Mindenesetre mindenképpen sokatmondó adat, hogy miközben a szektor teljes, első féléves díjbevétele 47,9 százalékkal nőtt 2018 és 2023 között, addig a kgfb-nél már 71,8 százalékos emelkedést mutatnak az MNB adatai.

A hazai járműpark összetételét vizsgálva pedig egyértelműnek tűnik, hogy annak bővülésért elsősorban a teljes flotta legnagyobb (nagyjából kétharmados) szeletét adó személyautók növekvő száma okolható. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben már közel 4,1 millió személygépkocsi volt üzemben Magyarországon, ez több mint 780 ezer darabos – 2016-hoz képest 23,6 százalékos – emelkedés. 

A KSH adatai szerint a motorkerékpárok állománya még ennél is gyorsabban, 30 százalékkal emelkedett hét év alatt, és tavaly már 210 ezer felett járt. Abban persze, hogy a hazai személyautó-flotta ilyen ütemben tudott növekedni, lehetett némi szerepe a koronavírus-járványnak, illetve annak nyomán az agglomerációs családi házak iránti növekvő keresletnek is. Sok olyan háztartás lehet ugyanis, amely a más településről – vagy külső kerületekből – való bejárást csak még egy személyautó beszerzésével tudta megoldani.

(VG.hu)

Hirdetés