Rendben halad az idei év költségvetésének módosítása és a jövő évi költségvetés tervezése a Pénzügyminisztériumban (PM), a tárca 2025-ben csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadóssággal, erősödő gazdasági növekedéssel számol – jelentette ki Varga Mihály a Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint, miután hivatalában fogadta Horváth Gábort, a Költségvetési Tanács elnökét.


A pénzügyminiszter kiemelte: a kedvezőtlen külső gazdasági hatások miatt a kormány 4,5 százalékra módosítja az idei hiánycélt, amelyet a következő években fokozatosan 3 százalék alá csökkent – írja az MTI. 

A pénzügyminiszter és a Költségvetési Tanács elnöke egyetértett abban, hogy az egyensúlyi mutatók javítása kiemelt fontosságú. Varga Mihály leszögezte: a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, ennek megfelelően tervezik a jövő évi költségvetést is. A tárcavezető kiemelte: a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány fokozatosan mérsékli a hiány mértékét, így a mutató az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet – ismertette a Pénzügyminisztérium.

Hirdetés