A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) egy 1500 elítélt befogadására képes, kiemelt biztonságú, új börtönt épít Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az intézmény csaknem 700 embernek ad munkalehetőséget a román határ melletti településen.


„Csengeren januártól a körletfelügyelői illetmény eléri a havi nettó 400 ezer forintot, a jelentkezés minimális feltétele a szakmunkás végzettség” – mondta az Indexnek Makula György. A BvOP kommunikációs igazgatója hozzátette, a férőhelybővítést évek óta kiemelt feladatként kezeli a büntetés-végrehajtás.

A tervek szerint a csengeri büntetés-végrehajtási intézet 2024 őszére épülhet meg 5 és fél hektár területen.

A tervezés során ügyeltek arra, hogy az intézmény modern, tartós és környezetbarát építészeti megoldásokkal legyen kialakítva.

A fogvatartottak számára ebben a börtönben is biztosítani fogjuk a tanulási és munkáltatási lehetőségeket: az intézet területén egyebek mellett oktató helyiségek és két munkacsarnok is helyet kap – tette hozzá az ezredes, aki szerint a beruházással nemcsak férőhelyeket, hanem munkahelyeket is teremtenek.

Börtön a román határon: 1000 + 500 elítélt 

Makula György elmondta: az újonnan épülő intézmény működtetéséhez mintegy 700 munkatársra lesz szükségük, ezért Csengeren toborzóirodát nyitottak az érdeklődők számára.

Az új bévések oktatása már el is indult: négy osztály kezdte meg az alapfokú büntetés-végrehajtási tanulmányait – tette hozzá az ezredes, aki elárulta: a felvételi eljárás és a 14 hetes alapképzés helyben, Csengeren zajlik, ugyanakkor fontos, hogy a tanulók már annak kezdetétől, az oktatás teljes ideje alatt teljes bért kapnak.

Mint arról az Index beszámolt, Pintér Sándor kedden az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának meghallgatásán elismerte: túlzsúfoltak a magyar börtönök, de a konténerbörtönök csökkentették a zsúfoltságot, miközben Csengeren új börtönt építenek.

A belügyminiszter szerint a csengeri börtön első lépésben ezer személy elhelyezését teszi lehetővé, második lépésben további ötszázzal bővítik a férőhelyek számát.

A belügyminiszter utalt arra, hogy a börtönök túlterheltségét jelentős mértékben az embercsempészek okozták.

(Index.hu)

Hirdetés