Közép-Európa legkorszerűbb, high-tech okosbörtönében videóanalizáló és helymeghatározó rendszer is működik majd – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán rendezett sajtótájékoztatón.


Rétvári Bence – egyebek mellett – elmondta, hogy hazánk a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, 2010 óta ötezerrel nőtt a fogvatartottak létszáma, miközben 280 ezerrel csökkent a bűncselekmények száma. „Több börtön bővítésre került, az új csengeri intézmény szintén fontos lépés annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságban érezzék magukat” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a beruházás helyszínének kiválasztása nem véletlen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térségben a csengeri börtön mintegy hétszáz munkahelyet teremt majd; a toborzás megkezdődött.

Az „okosbörtönöket” 2018 óta építik világszerte. A csengeri intézmény is ezek közé fog tartozni. A börtönben olyan technológiát telepítenek, amellyel a fogvatartottak helyzetét kontrollálni lehet, viselkedésüket pedig a mesterséges intelligencia segítségével elemzik.

(BM)

Hirdetés