A Magyar Falu Programban 2021-ben meghirdetett, 50 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően Magyarországon mintegy 1400 településen sikerült megmenteni a kisboltokat – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár csütörtökön a Bács-Kiskun vármegyei Újteleken.


A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy a pályázók között 100 olyan kistelepülés is volt, ahol a korábbi években már nem is működött az üzlet, de a kisboltfelújítási pályázati forrásból sikerült újranyitni a kiskereskedéseket. Bács-Kiskun vármegyében mintegy nyolcvan településen éltek a lehetőséggel, és összesen kétmilliárd forint értékben pályáztak a kistelepülések boltjainak megmentésére. A pályázat lehetőséget teremtett azoknak az ingatlanoknak a felújítására vagy megvásárlására, amelyekben a kisbolt működött. A forrásból az igénylők költhettek továbbá eszközbeszerzésre, így az üzlet teljes berendezését is megújíthatták, de az elnyert összeg egy részét bértámogatás formájában is felhasználhatták.

A Magyar Falu Program keretében minden magyarországi kistelepülésen működő kisbolt számára nyitottak egy átmeneti támogatási kasszát, amelynek keretében 2800 kiskereskedésnek összesen nyolcmilliárd forint értékben segítettek rezsiszámláik kifizetésében. Gyopáros Alpár felidézte: a Magyar falu programot még 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök. A kezdeményezés életminőség-javító intézkedésekkel indult, jellemzően közszolgáltatásokhoz kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéssel, így elsősorban utak, járdák, közintézmények újulhattak meg a kistelepüléseken.

Később világossá vált, hogy a közszolgáltatások minőségén is folyamatosan javítani szükséges, a hiányzó szolgáltatásokat pedig – amelyek meghatározzák a falvakban élők életminőségét, illetve ösztönzik az ott élőket, hogy ne költözzenek el – meg kell teremteni – tette hozzá, jelezve, ezért is döntöttek a kisbolt-felújítási pályázat meghirdetése mellett.

A Bács-Kiskun vármegyei Újteleken ötmillió forint önerő mellett a Magyar Falu Program mintegy 21 millió forint pályázati forrásából újult meg a település boltja. A kalocsai járás egyik legkisebb, 364 lélekszámú községében egy házaspár családi vállalkozásként három éve üzemelteti az üzletet. A támogatást az épület külső és belső felújítására, valamint eszköz- és berendezésvásárlásra fordították.

Hirdetés