A kis magyarországi benzinkutak képviselői átadták petíciójukat a Karmelita kolostor köré húzott kordonnál a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársainak. A kis kutak az ellen a kormányzati terv ellen tiltakoznak, amely jelentős adóemelést jelent számukra.


Az előre egyeztetett eseményen a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke, Egri Gábor vezetésével néhány tucat kiskutas vállalkozó jelent meg, ahol Kobza Csilla, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közkapcsolati és levelezési főosztályvezetője, valamint munkatársa, Gazdag László vette át az iratot, de nyilatkozni nem kívántak.

A többnyire családi tulajdonban lévő kis kutak már a tavalyi üzemanyagárstop miatt is nehéz helyzetbe kerültek, most pedig a kiskereskedelmi különadó ágazatra vonatkozó átalakítása miatt aggódnak. Az Orbán-kormány által javasolt változtatások értelmében januártól egy „egységes”, 3 százalékos adót vezetnének be az 500 millió forint feletti árbevételű töltőállomások esetében. Ez a kisebb forgalmú kutak számára jelentős adóemelkedést jelent, a legnagyobb, százmilliárd feletti láncok esetében viszont csökkenést eredményez. Így miközben az FBSZ a kárvallott kör képviselőjeként tiltakozik, a legnagyobb hazai olajcégeket képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség a módosítást igazságosnak tartja.

A petíció szerint a november 2-i rendelet akár hússzorosára is növelheti az adóterheket, és kifogásolják, hogy az intézkedés a kiskereskedelmi különadóval érintett ágazatok közül csak az üzemanyag-forgalmazókat érinti.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés