Az Integritás Hatóság vizsgálni kezdte a Híd a munka világába pénzköltéseit.


Az Integritás Hatóság vizsgálni kezdte az elhíresült roma foglalkoztatási program, a Híd a munka világába pénzköltéseit – tudta meg a Népszava. A Farkas Flórián, volt fideszes országgyűlési képviselő nevével összeforrt program miatt 2015-ben indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt, ám a nyomozást bizonyítottság hiányában hét év után megszüntette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott. 2016-ban a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a visszaélések miatt mondta fel az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), amelyet kötelezett a támogatás visszafizetésére. Farkas Flóriánt még tanúként sem hallgatták meg.

Az Integritás Hatóság (IH) vezetője, Biró Ferenc írásban közölte az ORÖ elnöki feladatait ellátó Lakatos Oszkárral, hogy az „európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában vizsgálati eljárást” indítottak a Híd a munka világába ügyében. Az IH tájékoztatást kért azoknak az ingatlanoknak a sorsáról, amelyeket a projekt konzorciumi partnereként az ORÖ annak idején vásárolt, az 1,6 milliárd forint visszafizetéséről is, a 2016-ban kapott 1,3 milliárdos speciális támogatásról.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés