Rendkívüli testületi ülésen nem szavazták meg a  helyi képviselő-testületi tagok, hogy ingatlancsere keretében megkapja a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti másfél kilométeres balatoni partszakaszt az állam.


Portálunk is foglalkozott a hírrel, hogy karácsony előtt megjelent a Magyar Közlönyben egy törvénymódosítás, amely szerint az érintett területet a gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével összefüggő feladatok miatt „ingyenesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kell adni”. Az alapítvány a 24.hu kérdésére március elején azt írta:

a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát.

Hidvégi József (Fidesz), a település polgármestere viszont hisztériakeltésről beszélt, illetve arról, hogy nem gondolja, hogy bárki le akarja zárni ezt a területet.

Fonyódon mindenesetre komoly felháborodást okozott a partszakasz lezárásának terve, tüntetést is tartottak helyiek, illetve egy népszavazást is kezdeményeztek. Mindezek után felfokozott érdeklődés várta a telekcsere jóváhagyásáról szóló csütörtöki képviselő-testületi ülést. A Népszava beszámolója szerint viszont a polgármester meg sem jelent a szavazáson, holott ő nyújtotta be az ingatlanügynek zöld utat adó előterjesztést. 

A képviselő-testület végül nemet mondott a polgármesteri előterjesztésre, amely felhatalmazta volna a városvezetőt, hogy aláírja a szerződéseket.