Átadták a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot. A projekt részeként hat családi házban kínálnak családias körülmények között támogatott lakhatási lehetőséget negyven fogyatékkal élő és pszichiátriai beteg számára.


A Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára, Csizi Péter a házszenteléssel egybekötött átadó ünnepségen elmondta, csaknem egy évtizede tűzték ki célul, hogy 2036-ra szűnjön meg minden olyan intézmény, ahol 50-nél több fogyatékkal élő és pszichiátriai beteget kezelnek egyszerre. Már több mint 4500 férőhely jött létre, és még idén átadnak 668-at.

Az államszocializmus évtizedeiben a fogyatékkal élők el voltak rejtve a társadalom tagjai elől – folytatta az államtitkár –, tízezrek élték le úgy az életüket, hogy nem, vagy csak nagyon ritkán hagyhatták el az intézmény falait. A támogatott lakhatás keretében nem miniintézmények, hanem otthonok jönnek létre, ahol az ellátottak ugyanúgy élhetnek, mint bárki más. Csak kell melléjük „egy biztos pont, egy kőszikla”, amely segíti őket szükség esetén.

A mezőberényi székhelyű Mécses Szolgáló Közösség Egyesület az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretéből nyert el csaknem 1,2 milliárd forintot, amelyből hat ingatlant vásároltak meg – hármat Mezőberényben, hármat Békéscsabán –, ahol összesen negyven személynek adnak családias körülmények között támogatott lakhatási lehetőséget. A Kőszikla Alapszolgáltatási Központ pedig egy 500 négyzetméteres ingatlan a Békési vármegyeszékhelyen, amely 30, fogyatékkal élő személy számára nappali intézményként funkcionál, irodákkal, fejlesztő- és terápiás szobákkal, ahol a pszichiátriai betegek közösségi ellátása is zajlik.

A családtagok számára vendégszobát, közösségi termet, pihenő- és betegszobát is alakítottak ki benne. Napelemeket telepítenek rá, és helyeznek ki töltőket is, amelyekkel a két, szintén a projekt keretében megvásárolt, kilencszemélyes elektromos kisbuszt tudják tölteni – mondta el Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Egyesület ügyvezetője.

A támogatott lakhatást adó otthonok egymáshoz és a szolgáltatóházakhoz közel helyezkednek el, hogy ha szükség van segítségnyújtásra, gyorsan elérjék egymást. A házakban 6-8 ellátott lakik majd egy-két fős szobákban, szociális szakemberek folyamatos segítsége mellett. Az otthonokba olyan lakó költözhet be, akinek az állapota nem igényel folyamatos ápolást, tud közösségben élni, emellett fizetnie kell a lakhatásért és az élelmezésért.

Nyár és ősz folyamán felújították, átalakították, akadálymentesítették az ingatlanokat, és mindre tárolókapacitással rendelkező napelemet telepítettek. A költözés év végén, jövő év elején várható.

Országosan 16 milliárd forintos keretből kezdődött meg a fogyatékkal élőknek és pszichiátriai betegeknek támogatott lakhatást ígérő otthonok kialakítása. A pályázaton 35 nyertest hirdettek, közülük 25 civil szervezet.

Hirdetés