Májusban mindössze 47,8 milliárd forintot utalt Magyarországnak az Európai Unió, ráadásul szinte kizárólag az agráriumnak, miközben a magas kamatkörnyezet brutális terhet jelent a központi költségvetésnek. Az uniós források csúszása a büdzsé év eleji hiányának negyedét magyarázta.


Májusban az uniós programokhoz kapcsolódóan csupán 47,8 milliárd forint érkezett a magyar költségvetésbe, az EU-s viták miatt ráadásul szinte csak agrárforrások, amivel együtt az öthavi bevétel 651 milliárd forintot tett ki. Ez ugyan 82,5 százalékkal meghaladja a tavalyi teljesülést, az éves előirányzatnak azonban csupán a 29 százaléka – elemezte a büdzsé adatait a Világgazdaság megkeresésére Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője.

Az év ötödik hónapjában a központi költségvetés hiánya 53,6 milliárd forintot tett ki, ami az elmúlt hét év legkedvezőbb adata, hiszen a megelőző hat év májusi számai alapján átlagosan 170 milliárd forint deficit keletkezett. Az öthavi halmozott hiány ugyanakkor ezzel együtt is meghaladta a 2763 milliárd forintot, és elérte az éves előirányzat 81,3 százalékát.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés