Megjelent a Nemzetpolitikai Államtitkárság által indított Kárpát-medencei Lovas Program nyílt pályázati felhívása.Az államtitkárság közleményében kiemelte: a program célja az egészséges életmód és a rendszeres sport ösztönzése mellett a hagyományőrzés, a lovas hagyományok ápolása és a nemzeti identitástudat erősítése a Kárpát-medencében.


A pályázat keretösszege 400 millió forint, az igényelhető támogatás mértéke egymillió forinttól hétmillió forintig terjed. A juttatás vissza nem térítendő támogatás.

A pályázat benyújtásának kezdő napja 2023. szeptember 5-e volt, a kérelmeket október 3-án, közép-európai idő szerint 14 óráig várják.

A részletes pályázati felhívás elérhető a www.bgazrt.hu oldalon és a www.kulhonimagyarok.hu oldalon.

A pályázatra a Magyarország határain kívül működő, lovakkal kapcsolatos tevékenységet folytató magyar szervezetek jelentkezhetnek működés, fejlesztés, eszközbeszerzés, valamint programok és rendezvények megvalósítására. Feltétel, hogy a létesítő okiratban felsorolt tevékenységek között legyen a lovas sport és lovas szabadidő, a lovas hagyományőrzés, a lovas turizmus, a lovas terápia vagy a lovas rendezvények szervezése.

Kiemelték: a lovassport és a lovas kultúra a nemzeti kultúra fontos része, ezért a Nemzetpolitikai Államtitkárság évek óta támogatja a lovassport újjáélesztését, a lovas rendezvények megvalósítását szerte a Kárpát-medencében.

Az államtitkárság felidézte, hogy tavaly elindították az Erdélyi Lovas Programot, amelynek keretében 75 erdélyi lovas szervezetnek nyújtottak támogatást. Az Erdélyi Lovas Program mintájára, annak kiterjesztéseként jelentették be idén júliusban a Kárpát-medencei Lovas Program indulását. Ennek célja, hogy a teljes Kárpát-medencére kiterjedő program szintjén támogassák a lovas egyesületeket, valamint elősegítsék a lovas kultúra, lovas hagyományőrzés minél szélesebb körben történő megismertetését, népszerűsítését, különösen a gyerekek és a fiatalok körében.

Hirdetés