Május 21-től aktiválható a kormány új mobilappja, amellyel az állami és egyes piaci szolgáltatások digitális elérését támogatják.


Az e-ügyintézést szolgáló applikáció „alapjaiban változtatja meg az állampolgárok elektronikus közigazgatáshoz fűződő viszonyát”, egyre egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban intézhetik majd ügyeiket. Az appot május 18-tól lehet már letölteni és május 21.-ével aktiválható a kormányablakokban – írja az Infostart.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állampolgárnak el kell mennie egy kormányablakba, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságát, és felkerül a várólistára. Itt szükség lesz személyazonosító okmányra és arra a mobilra, amelyre letöltöttük az alkalmazást. Ezután értesítést küldenek a telefonra, ha aktiválható a digitális állampolgárságunk. Ha valaki törli a mobilalkalmazást, mielőtt megtörténik az aktiválás, újra kell regisztrálni, amit csak a kormányablakokban lehet megtenni.

Szeptembertől jönnek az első használható funkciók az appba:

  • személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett azonosíthatjuk magunkat az appal, például rendőr kérésére vagy más élethelyzetekben,
  • állami weboldalakra és alkalmazásokba az alkalmazásban elérhető QR-kóddal is bejelentkezhetünk,
    egy gombnyomással igényelhető innen erkölcsi bizonyítvány,
  • digitális aláírás is elérhető lesz, amivel hivatalos dokumentumokat is aláírhatunk (később ezt kinyitják piaci szereplőknek is),
    időpontot foglalhatunk a kormányablakokban,
  • és az állam által nyilvántartott adatokat egy helyen érhetjük el az appból.

A digitális erkölcsi bizonyítvány lesz Magyarország első digitális okmánya, amelyet egy gombnyomással igényelhetnek az állampolgárok.

Hirdetés