Zárt körű ünnepségen avatják fel a balatonaligai kikötőt, miközben az építkezés jelenlegi is per alatt áll.


Zárt körű ünnepségen avatja fel a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga-tulajdonos Pro Mot Kft. a balatonaligai kikötőt pénteken délután, a rendezvényre csak a helybeliséget igazoló lakcímkártyával, illetve birtoklappal lehet bejutni, az esemény nem sajtónyilvános – idézi a Népszava Takács Károly polgármester Facebook-posztját.

A polgármester azonban azt elfelejtette odaírni, hogy – a Club Aliga többi beruházásához hasonlóan – a nagy vihart kavart kikötőépítés jelenleg is per alatt áll: a Pécsi Törvényszék éppenséggel jövő hétfőn dönt a használatbavételi engedély érvényességéről.

A bíróság „tavaly év végén egyszer már megsemmisítette, s új eljárásra kötelezte a fővárosi kormányhivatalt, ám az ismételten megadta az engedélyt a Pro Motnak. Június 7-én, jövő pénteken pedig a vízjogi üzemeltetési engedélyről dönt a törvényszék, a pert az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság ellen indították – ahogyan a kormányhivatal ellen is – a balatonaligai tópartot féltő civilek, az Aligai Fürdőegyesület (AFE).

Az AFE igyekszik megakadályozni a Club Aliga teljes átépítését és kiárusítását: a civilek szerint ugyanis a helyiek ismét elveszítik majd a rendszerváltásig lezárt, azóta viszont szabadon használt tópartjukat.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházássá minősítette a projektet, ezáltal mentesítette a Balaton-törvény és a helyi szabályozás előírásai alól, a 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot akar kialakítani, míg a hajdani pártvezetők nyaralóhelyét, az Aliga II-t felparcelláztatta és milliárdokért értékesítette.

Hirdetés