A fogyatékossággal élők esetében a cél a nagy intézmények világának lebontása, a családias jellegű ellátás és infrastruktúra kialakítása – összegezte Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a kormány célkitűzéseit 2024. február 14-én Egerben, a Gyöngyház Egyesület támogatott lakhatás házavató ünnepségén.


Az államtitkár kifejtette: az államszocialista idők legnagyobb gondoskodáspolitikai bűne, hogy a közgondolkodásból kiirtotta a gondoskodásra szorulók iránti társadalmi felelősségvállalást, a velük való törődést, mely pedig az élet természetes része. A befogadást és együttélést az egykori intézmények nem, csupán a mai, családias ellátás és infrastruktúra képes biztosítani.

Az elmúlt években csaknem 5000 ilyen férőhelyet hozott létre a kormány, ahol az intézményinél lényegesen jobb életminőség és az önálló életvitel lehetősége várja a gondozottakat.

Egerben a Gyöngyház Egyesület 402 millió forintnyi uniós és állami támogatásból négy ingatlant vehetett birtokba, s ezzel 18 fogyatékkal élő ember sorsát változtatja meg. Az egyesület az épületekben olyan környezetet teremt, ahol a lakók teljes értékű életet élhetnek.

Az államtitkár kiemelte: ilyen fejlesztések a Széchenyi 2020 támogatási program keretében nem csupán Egerben és Heves vármegyében, de az ország számos pontján történtek. Így összesen mintegy 16 milliárd forintból 34 helyszínen 711 férőhely jött létre.

(Belügyminisztérium / MTI)

Hirdetés