Az elmúlt években megtanultuk, hogy válságok idején csak saját magunkra számíthatunk, ezért stratégiai cél Magyarország minőségi, tudásbázisú iparának erősítése – jelentette ki Varga Mihály a Magnus Aircraft Zrt. új repülőgép modelljének fejlesztéséhez tartozó üzemegység alapkőletételén.


A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarországon a repülőgépgyártásnak tradíciója van, az ágazat fejlesztése hazánk védelmi képességeit erősíti.

A tárcavezető rámutatott: a magyar gazdaságnak évtizedes extenzív korszak után egyre inkább az intenzív növekedésre kell átállnia. Ez a hozzáadott érték növekedését jelenti, aminek az alapja a kiváló minőség. Mint mondta: a Magnus új szerelőcsarnokát az intenzív gazdasági növekedés egyik fontos elemének tekinthetjük, mert garantálja a minőséget, valamint a jelentős hozzáadott értéket.

A vállalat hatmilliárd forint összértékű beruházásával megkezdődhet az új, négyüléses repülőgépek hazai gyártása, tisztán magyar tulajdonosi háttérrel.

Az új repülőgép modell alkalmazható lesz oktatási célokra, pilóták alapképzéséhez is.

Varga Mihály kiemelte: a repülőgépipari fejlesztések erősen kapcsolódnak a védelmi iparhoz, így a béke megőrzéséhez is. Az itt felhalmozódó repülőmérnöki és gyártói tudás a korábbinál több hazai szakembert jelent, ami szintén Magyarország védelmi képességeit erősíti – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A tárcavezető arra is kitért, hogy habár a külső gazdasági környezet továbbra sem kedvező, mégis egyre gyarapodnak azok a nemzetközi előrejelzések, amelyek a magyar gazdaság kilátásainak javulását mutatják. A tavalyi év végére letörtük az inflációt, mindvégig megőriztük a 4,7 millió magyar munkahelyet, és ma már a külkereskedelmi mérlegünk is pozitív, illetve a reálbérek is újra növekedésnek indultak. A 2024-es évtől Magyarország visszatérhet a korábban megszokott egyensúlyi növekedési pályára, a jövő évben az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehetünk.

( Pénzügyminisztérium )

Hirdetés