Fővárosi kerületi parkolási rendszerek üzemeltetésével kapcsolatban sok száz milliós hűtlen kezelés miatt első fokon, nem jogerősen hat és fél év börtönre ítélte Fürst György elsőrendű vádlottat, volt VI. kerületi alpolgármestert a Fővárosi Törvényszék.


A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a több kerületi önkormányzatot magába foglaló parkolási társulás a parkolási rendszer üzemeltetésére szerződést kötött egy kft.-vel, amely alvállalkozókat is bevont. „Az üzemeltetés hatékonyabbá tétele címén” az alvállalkozók újabb alvállalkozókat vettek igénybe. A vádlottak a kiszervezett tevékenységekkel és megrendelt szolgáltatásokkal vagyoni hátrányt okoztak a gazdasági társaságoknak. Egyes vádlottak a parkolóautomaták takarítására, útburkolati jelek festésére kötött vállalkozói szerződésekhez kapcsolódóan fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki az adóalap jogosulatlan csökkentése végett.

A nyomozás több mint egy évtizede, a büntetőper több mint fél évtizede indult, az ügyben összesen 24 embert vádoltak meg hűtlen kezelés, adócsalás és más bűncselekmények miatt, közülük ketten az eljárás során elhunytak, így most huszonkét vádlott ügyében született elsőfokú ítélet. A törvényszék az első-, másod- és hatodrendű vádlottal szemben 6 év 6 hónap, 4 év 6 hónap, illetve 6 év 10 hónap letöltendő börtönt, valamint 7 és 5 év közügyektől eltiltást szabott ki. A vádlottakat hét, illetve öt évre eltiltotta attól is, hogy gazdasági társaság általános vezetését ellátó szerv tagjai vagy egyszemélyi vezetői, illetve gazdasági társaság felügyelőbizottságának tagjai legyenek.

Több másik vádlott két év – többségében 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönt kapott. Ezenfelül a bíróság pénzbüntetést is kiszabott, ezek legkisebb összege 800 ezer, legnagyobb tétele pedig 25 millió forint. További vádlottak 1 év 6 hónap, illetve 1 év 8 hónap – különböző tartamú próbaidőre felfüggesztett – börtönt és 500 ezer, illetve 900 ezer forint közötti pénzbüntetést kaptak első fokon.

A bíróság a huszonnegyedrendű vádlottat felmentette az ellene emelt vád alól, a huszonharmadrendű elleni eljárást megszüntette.

Ezenfelül a törvényszék 287 millió forint és 20 millió forint közötti – összesen 387 millió forint – pénzbírságot is kiszabott négy jogi személlyel szemben.

A törvényszék közleményében az ítélet indoklásából idézve azt írta: „az eljárás során beszerzett és becsatolt okirati bizonyítékok, a tanúk vallomásai, az elkészült szakértői vélemények alapján kétséget kizáró módon lehetett állást foglalni a vádlottak büntetőjogi felelőssége tekintetében”.

A kihirdetett elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik – közölte a törvényszék.

Fürst György volt VI. kerületi alpolgármestert már 2018-ban egy másik ügyben a Fővárosi Ítélőtábla Andrássy úti ingatlanok 2004-es elidegenítésével összefüggésben több száz millió forintos hűtlen kezelés miatt két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta jogerősen.

Hirdetés