Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni.


Három magyar régió is az EU húsz legszegényebbje között van, miközben Budapest gazdasági fejlettsége az Unió élmezőnyébe tartozik – derül ki az Eurostat nemrég kiadott, még 2022-ről szóló adataiból. Sőt, ha a két fejletlen francia tengerentúli területet, Mayotte szigetét és Francia Guyanát nem számítjuk ide, akkor még a Dél-Alföld is bekerül a húsz legszegényebb közé.

2022-ben szinte egész Európában nagy gazdasági növekedés volt, hiszen ekkor még az a 2021 volt az összehasonlítási alap, aminek az első felében több lezárás is volt a koronavírus-járvány miatt. Az egész Unió 242 régiója közül csak 11-ben nem nőtt a gazdasági teljesítmény – ezek közül az egyik Észak-Magyarország, ahol 1,2 százalékkal esett vissza a GDP. A másik oldalról Pest megyét kell kiemelni, ami épp csak kicsúszott éves növekedésben az uniós top 5-ből, ott 10,5 százalékkal magasabb volt a gazdaság teljesítménye 2022-ben, mint egy évvel korábban.

Budapest az élbolyban, Kelet és Dél leghátul

De az éves változásnál is fontosabb az, hogy az EU-átlaghoz képest mekkora az egyes régiók fejlettsége. Az egy főre jutó GDP-t nézve évek óta három magyar régió található az EU húsz legszegényebbje között: az Észak-Alföld a 13., Észak-Magyarország a 14., a Dél-Dunántúl pedig a 16. legfejletlenebb. A Dél-Alföld hátulról a 22. helyen áll.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés