Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. áprilistól augusztus elsejéig 312 kilométer hosszan, kilenc gyorsforgalmi úton cserélte le az elöregedett, tönkrement burkolatot új aszfaltra – közölte a társaság az MTI-vel.


 A felújítás három év alatt 538 kilométer autópályát, gyorsforgalmi utat érint. Országszerte 200 híd, felüljáró újul meg, köztük négy nagyobb híd: a Rába-híd, az Oszlári Tisza-híd, a Köröshegyi völgyhíd és a Pentele híd.

A legtöbb burkolatot az M1-es, az M3-as és az M7-es autópályán cserélték, az eddig elvégzett munkák mintegy négyötöde ezen a három sztrádán történt. Emellett az elmúlt négy hónapban megújult 36 híd és felüljáró is. Az MKIF szerint idén 2,5 millió négyzetméteren kerül a régi aszfalt helyére új burkolat.

A kormány által korábban kiírt koncessziós eljárás eredményeképpen 1237 kilométer gyorsforgalmi útszakasz üzemeltetési feladatát adta át az állam tavaly szeptember elsejétől az MKIF Zrt-nek. Itt van egy térkép arról, hogy ez mit jelent az ország autópálya-hálózatában. A kormány 200 milliárd forintot tervezett be a 2024-es költségvetésbe a gyorsforgalmi úthálózat rendelkezésre állási díjának fedezetére.

(Telex.hu)

Hirdetés