Beszédes adat, hogy miközben látványosan egyre kevesebb a meghirdetett állás, aközben 2023-ban majd 60 százalékkal többen jelentkeztek egy-egy munkára, mit az előző években.


Egyre több az elégedetlen munkavállaló is, minden második külföldön vállalna munkát, ami önmagában is óriási kockázatot jelent a magyar munkaerőpiac számára. Mit várhatunk hát, mi lesz a bérekkel, a vidéki munkahelyekkel 2024-ben? Erről kérdezte a HelloVidék a hazai munkaerőpiaci szakembereket…

A magyar munkaerőpiacot az elmúlt években folyamatosan érték a külső sokkhatások. 2019-ben az alapanyag-problémák, 2020-21-ben a covid, majd 2022-ben az energiaválság sújtotta leginkább a területet. 2023-ban az egyik legfontosabb problémát a magas inflációs környezet jelentette – közölte beszélgetésünk elején Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója –, ez recessziós gazdasági környezettel járt együtt. A szakember szerint a hazai munkaerőpiac látszólag jól teljesített, hiszen a csökkenő népességszám dacára is sikerült a gazdaságilag aktívak és a foglalkoztattak számát növelni, miközben a nem aktívak száma is csökkent.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés