Nyúl Béla vagyok, kísérleti nyúl Béla – mondta egy sóskúti lakos kedden a fénymenettel egybekötött demonstráción, amit a településre tervezett akkumulátor-feldolgozó ellen szerveztek civilek.


A helyiek nagyjából egy hónapja szereztek tudomást az eredetileg Alsózsolcára tervezett 13 milliárd forintos beruházásról, ami akkora felháborodást váltott ki a többség körében, hogy a január végén tartott lakossági fórumról a polgármestert rendőrautóval kellett kimenekíteni. Azóta a civilek és a környező települések polgármesterei is összefogtak, több demonstrációt is szerveztek, illetve a környék településein is lakossági fórumot hirdettek a szlovén Andrada akkumulátor-feldolgozó üzemének odatelepítése ellen.

Eközben az elmúlt hetekben a sóskúti polgármester arról beszélt, hogy nekik semmi beleszólásuk nincs abba, hogy a Pest megyei településen akkumulátorbontó lesz, mindenről a kormány dönt, nekik valójában nincs semmi szükségük az üzemre. Az Andrada februárban pedig át is vette a telephelyet és már csak a megfelelő engedélyekre várnak, hogy elkezdhessék az akkufeldolgozó beüzemelését. Ezt akadályozhatná meg a helyiek által várt népszavazás is, ha addig nem minősítik át nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá az üzemet.

A teljes írás itt olvasható

Hirdetés