Saját illetve uniós forrásból tervezett beruházások gazdagítják az érintett településeken élők és odalátogatók hétköznapjait.


Uniós támogatásból 950 millió forintot nyert el a békéscsabai önkormányzat, a forrás nagy részét az Árpád Gyógy- és Strandfürdő fejlesztésére fordítják – közölte a projekt koordinálásáért felelős Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., a forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből nyerték el.

A fürdőben felújítják az úgynevezett Jázmin Center merülő- és pezsgőmedencéit, a kültéri termálvizes gyógymedencéket, a meglévő két szaunát és gőzkabint. Új kültéri gyermekparadicsomot és spray parkot építenek; új nyári pénztárt alakítanak ki, beléptető és kamerarendszert telepítenek; felújítják az Élővíz-csatorna felőli kis hidat, a pénztárt és környezetét. A tervek között szerepel a zöldfelület revitalizációja, öntözőrendszer telepítése, az uszoda környezetének felújítása, továbbá az öltözők felújítása, festés, burkolás, valamint az egységes arculat megteremtése is.

Az elnyert támogatásból terveznek néhány fejlesztést a Munkácsy-negyedben is, illetve a Csabaparkban is látogatóirányító táblákat, térképeket és ismeretterjesztő felületeket helyeznek el az összegből.

Kecskeméten rendszámfelismerő, térfigyelőkamera-rendszert építenek ki. A bűnügyi felderítést segítő rendszámfelismerő szoftverrel fejlesztik tovább a térfigyelést  Kecskeméten a Neumann János Egyetem közreműködésével. 

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz), a város polgármestere elmondta, hogy Kecskemét országos szinten is élvonalbeli térfigyelőkamera-rendszerrel rendelkezik mind számában, mind funkciók terén. Utóbbival kapcsolatban kiemelte, a bűnügyi felderítést segítő rendszámfelismerő szoftverrel van ellátva, és jelenleg is további funkciók szoftveres beépítésén dolgoznak a Neumann János Egyetem közreműködésével.

Önkormányzati épületeket korszerűsítettek Konyáron. A település az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz kiírásán nyert csaknem 92 millió forint támogatást a fejlesztésre. Az összegből a művelődési ház és a polgármesteri hivatal energetikai  korszerűsítése valósult meg. A május 31-i átadó ünnepségen elhangzott, hogy a munkálatok során egyebek mellett hőszigetelték, valamint napelemes rendszerrel látták el az épületeket.

Megépítik a mecseki üdülőtelepülésen, Orfűn található Pécsi-tavat körülölelő elválasztás nélküli kerékpár- és gyalogút hiányzó szakaszát.

A Pécsi-tó mentén hosszú ideje szolgálja a helyieket és a turistákat elválasztás nélküli kerékpár- és gyalogút, de az egyelőre nem öleli körbe a tavat. Annak északnyugati részén ma még csak az autók által is használt úton lehet gyalogosan és kerékpárral közlekedni. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből elnyert 250 millió forintos támogatás segítségével közel 1,3 kilométeren épül meg a hiányzó szakaszon gyalogút, egy hektárnyi zöldterületen emellett megújítják a növényzetet.

Hirdetés