Tömegesen árvereznek ma el ingatlanokat a végrehajtók Magyarországon, ez pedig jellemzően a szegényebb településeken élőket érinti, akik az amúgy is értéktelen ingatlanjaik után vagy alig kapnak valamit, vagy nem kapnak egyáltalán semmit. A rendszer működésén nem változtatott semmit, hogy Schadl György, a végrehajtók korábbi elnöke letartóztatásban van, és évek óta szó van a végrehajtási rendszer reformjáról.


Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon. Az ingatlanok egész összértéke több mint 199 milliárd forint, az épületek többsége pedig ötmillió forintnál is kevesebbet ér – derült ki a Periféria Központ végrehajtásokról szóló elemzéséből. A koronavírus idején a végrehajtások miatti árveréseket leállították, azok tavaly szeptemberben indultak újra. Czirfusz Márton és Bodor Krisztofer tanulmánya az azóta eltelt egy év adatait dolgozza fel.

Ez alatt az egy év alatt a végrehajtások és az azok következtében megindult árverezések úgy folytatódtak, mintha a Covid alatti leállás meg sem történt volna. A most megjelent tanulmány szerint egy év alatt 21 ezer befejezett ingatlanárverés történt, amelybe a sikeres, de a sikertelen licitek is beleszámítanak. Az adatból nincs kiszűrve az, hogy sikertelen árverés esetén egy ingatlant másodszor is kitűzhetnek licitre, amit így kétszer számolnak be a rendszerbe.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés