Elvették a rendőrséget, tűzoltóságot, iskolákat, védőnői szolgálatot, okmányirodát, sorolja Leidinger István pomázi polgármester, és most a háziorvosi ügyeletet is. „Hol van itt az önkormányzatiság?” – kérdezi a polgármester. A kormány 2023 elején kezdte el átalakítani az orvosi ügyeleti ellátást, megyénként haladtak az átalakítással, mostanra jutottak el Pest vármegyéhez is.


Az új rendszerben este tíz óra után – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. A fogorvosi ügyelet marad kizárólag önkormányzati kézben, illetve Budapesten a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet is. Ezzel viszont több olyan Pest vármegyei település is rosszul járt, akik eddig meg tudták oldani az ügyeletet, most viszont sokat kell utazniuk a lakóknak, ha el akarnak jutni orvoshoz, emiatt a civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A Deutsche Welle a legfrissebb videójában ellátogatott több Pest vármegyei településre: az egyik pomázi lakos szerint az átalakítás elvette az emberek biztonságérzetét, sőt, ha nem állítják vissza, nagyon sok haláleset lesz ebből.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés