Az Európiai Unióban júniusban is toronymagasan Magyarországon volt a legmagasabb az infláció, derül ki az Eurostat adataiból.


Az Európai Unió statisztikai hivatala kicsit másképp számolja az inflációt, mint a KSH (mely szerint 20,1 százalék volt az infláció múlt hónapban), így náluk már lélektani szint alá esett az áremelkedés üteme: múlt hónapban a harmonizált inflációs mutató 19,9 százalékos éves áremelkedést mért.

Ezzel továbbra is Magyarország szerepel a lista élén. A dobogó második helyén Szlovákia áll, de északi szomszédunkban is csak 11,3 százalékra mérték az inflációt. Csehországban 11,2, Lengyelországban 11 százalékos áremelkedést mértek, de rajtuk kívül

az összes többi európai országban egy számjegyűre mérséklődött az infláció. Az uniós infláció 6,4, az eurózónáé 5,5 százalékosra lassult.

Több országban már jegybanki cél alatt van az infláció: a lista élén Luxemburg (1 százalék), Spanyolország és Belgium (1,6 százalék), valamint Dánia (2,4 százalék) szerepel. A kontinens legnagyobb gazdaságai között valamivel nagyobb az árnyomás: Németország 6,8,  Olaszország 6,7, míg Franciaország 5,3 százalék volt az infláció.

A havi infláció tekintetében Magyarország már egyáltalán nem tekinthető kiugrónak: júniusban májushoz képest idehaza 0,4 százalékkal nőttek az árak, az EU átlagában ez 0,3 százalék volt.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi Kossuth Rádió interjújában kifejtette, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően minden hónapban csökkenni fog az infláció mértéke, és akár másfél hónappal hamarabb is egy számjegyű lehet az áremelkedés mértéke, mint azt tervezték.

(Portfolio)

Hirdetés