Az első Bridges of Trust (A bizalom hídjai) találkozóra a CEMR (Európai Régiók és Települések Tanácsa) titkárságán került sor Brüsszelben 2023. november 8-án. Az eseményen ukrán és európai önkormányzatok, valamint ukrán és európai helyi önkormányzati szövetségek, uniós intézmények és más, a konfliktus kezdete óta összefogott szervezetek képviselői vettek részt.  A magyar önkormányzatok részéről Kolin-Sabján Katalin, a TÖOSZ nemzetközi titkára vett részt.


 „A nehézségek idején az egység válik a legnagyobb erősségünkké. A Bizalom hídjai projekt jól példázza az együttműködés erejét az ukrán önkormányzatok újjáépítésében és az uniós tagság felé vezető út kialakításában” – mondta Durmish Guri, a CEMR külső forrásokért és tudásstratégiáért felelős igazgatója. 

 A számos ukrán települést ért nagymértékű pusztítás után nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna és az Európai Unió közötti fokozott helyi és regionális együttműködés elengedhetetlen Ukrajna helyreállításában. A CEMR az U-LEAD-del partnerségben közös erőfeszítéssel létrehozott egy támogató hálózatot az ukrán önkormányzatok számára, amely megkönnyíti a kapcsolatokat európai partnereikkel.  A rendezvényen különböző újjáépítési és modernizációs projekteket mutattak be, és értékes ajánlásokat tettek a résztvevők számára a sikeres együttműködéshez. Lehetőséget biztosítottak arra is, hogy feltárják az uniós önkormányzatok számára elérhető potenciális finanszírozási forrásokat, hogy alulról felfelé és az emberek közötti megközelítéssel építsék és tervezzék meg a „Bizalom hídjai” kezdeményezés jövőjét.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés