Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából. A 8,5 milliárd forint értékű projekt során egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi szakcég.


A rekord méretű fejlesztés várhatóan 2025 első felében készül el, lehetővé téve, hogy az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból áramot termelő erőműveket még nagyobb arányban lehessen a magyar villamosenergia-hálózatra kapcsolni.

A cég 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és teljeskörű kivitelezésére Szolnokon. Miután a szerződés aláírása 2024. februárjában megtörtént, a vállalat meg is kezdte a munkálatok előkészítését. A beruházás megvalósítására 15 hónap áll rendelkezésre, így annak átadása 2025 első felére várható.

A legnagyobb akkumulátoros energiatárolók egyike lesz

A fejlesztés jelentős mérföldkő nemcsak a vállalat számára, hanem a teljes hazai energetikai szektor életében. Jelenleg ugyanis az országban a legnagyobb, Százhalombattán található hasonló jellegű létesítmény kapacitása 7,68 megawatt. Az újonnan épülő tároló ennek nyolcszorosára lesz képes, és bekerül Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói közé.

A beruházást indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 MW-tal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye idehaza. Ugyanakkor az időjárásfüggő, megújuló alapú erőművek áramtermelésének ingadozása miatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és a villamosenergia-hálózat fejlesztése.

A szolnoki energiatároló megvalósítása hatalmas lépés, de korántsem az utolsó a magyarországi energiatároló kapacitások kiépítése terén. Célunk, hogy az elkövetkező időszakban minél több, hasonló projektbe kapcsolódjunk be, tevőleg segítve a magyarországi energiatároló kapacitások bővítését, és ezáltal a fenntarthatósági fordulat megvalósítását a hazai energetikai szektorban – mondta Németh Csaba, a cég ügyvezetője.

Hirdetés